Vijf vragen aan Henry Bosch

Geschreven op 09/04/2025
a.wessel


1. Wat is jouw functie bij de Bleekerij in Boekelo?
Henry is aangesteld als KVP-er en de afkorting staat voor Kwaliteitsverantwoordelijke Persoon. 
De kwaliteitsverantwoordelijke persoon is een medewerker van de aannemer die op de plaats van de sanering verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de uitvoering van het werk. Dit doet hij samen met de uitvoerder. Wat doet hij dan precies? Hij ziet erop toe dat de werkzaamheden worden uitgevoerd volgens het saneringsplan. Hij vertelt: “Ik zorg ervoor dat de medewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren, de juiste persoonlijke bescherming dragen (kleding, schoeisel, handschoenen en helm) en dat ze na hun werk weer veilig en gezond naar huis kunnen. Samen met de uitvoerder zorg ik ervoor dat het saneringswerk op rolletjes loopt.” Henry zorgt ook voor de aanvoer van materialen zodat er steeds voldoende aanwezig is waardoor wij geen extra oponthoud hebben met de werkzaamheden. 
 
2. Welke werkzaamheden voer je uit?  
’s Morgens gaat Henry met de jongens mee en is hij multifunctioneel inzetbaar. “Ik ben de hele dag aanwezig in de wijk en help bijvoorbeeld met het ontgraven van de grond en het schoonhouden van de werkplek. ‘s Middags registreer ik een aantal zaken in het logboek zoals: wat er wordt ontgraven, wie daarbij aanwezig is, wat er wordt afgevoerd en de contouren (lijnen) van het afgraven”, aldus Henry. NTP bewaart het logboek om bij vragen te kunnen raadplegen. Ook organiseert Henry de kick-off voor nieuwe medewerkers en brengt hij ze op de hoogte van de kwaliteitsvoorwaarden. Hij is één van de aanspreekpunten voor de buurt en voor de bewoners van wie de tuinen worden gesaneerd. 
 
3. Wat vragen de bewoners jou zoal? 
De bewoners stellen Henry geregeld een vraag over het na-saneren van de tuin. “Op verschillende plekken, rondom de afgegraven tuin, worden er monsters genomen van de grond. Deze monsters worden gekeurd en gemiddeld na vijf werkdagen is de uitslag hiervan bekend. Blijkt dat de grond een waarde heeft beneden de INEV-norm, dan is het goed en hoeft er verder geen na-sanering plaats te vinden. Ligt de waarde tussen de INEV-norm en de GGD-waarde dan hebben de bewoners de keuze of ze hun tuin wel of niet willen laten na-saneren. Komt de uitslag boven de GGD-waarde dan is het verplicht om de tuin na te saneren. Zodra de tuin is ontgraven volgens het ontgravingsplan wordt er zand of grond aangevuld.”, vertelt Henry. 
 
4. Welke speciale maatregelen worden genomen bij de saneringswerkzaamheden? 
“Wij gebruiken vochtmeters en daarmee meten wij het vochtgehalte in de grond. Wanneer het vochtgehalte in de bodem 10% of meer is kan er veilig worden gewerkt en is het veilig voor de bewoners. Is het vochtgehalte lager dan 10%, dan besproeien wij de grond en dat is om stofvorming te voorkomen” 
 
5. Waarom heb je plezier aan jouw werk in Boekelo?
“De dagen zijn heel afwisselend en geen enkele dag is hetzelfde. De combinatie van contact met bewoners en collega’s is erg leuk!”